Публикации в печата

::: В-к Новинар, 14.02.2004
::: В-к Самурай, 1994
::: В-к Самурай, 1993
::: В-к Самурай, 1993
::: В-к Самурай, 1992

return_links(3); ?>

Последни новини

::: 01.07.2009, София
Спортен клуб КОБРА поднови тренировките по кунг фу, стил на Реещия се орел (Фей Ин).

Линкове

:::
return_links(); ?>

Фей ин, или опит за летене

Китайското бойно изкуство калява тялото и успокоява душата

В-к Новинар, 14.02.2004 г.

Искате ли да бъдете винаги в отлична форма и да не страдате от болести? Казват, че можете да го постигнете, ако практикувате фей ин - разновидност на кунг-фу, която води едновременно до физическо и душевно равновесие. Тя съединява в едно източната философия и каляването на тялото.

През последните години фей ин набира все по-голяма популярност. В целия свят обаче има само две места, в които се поддържат реномирани школи: България и Китай. Това се дължи на факта, че до 1982 г. изкуството се е предавало само от баща на син в елитните фамилии. Последният майстор нямал наследници и затова взел външни ученици. Един от тях решил да дойде в България в края на 80-те и основал Международния кунг-фу център.

Днес неговите наследници от спортен клуб "Кобра" разкриват тайните на изкуството, практикувано от 2000 години. Специалните дихателни упражнения са изключително ефикасни за закаляване на организма и повишават съпротивителните му сили, обяснява 29-годишният инструктор Красимир Цолов, който от 15 лета се занимава с източни бойни изкуства.

Стабилността на имунната система обаче не е единственият резултат от заниманията с фей ин. Изкуството акцентира върху култивирането на вътрешната енергия "чи", която е в основата на добрия тонус. Всеки момент на преумора, напрежение или разочарование води до дисбаланс на тази енергия. В резултат на това се появяват и различните заболявания. Практикуването на фей ин в този смисъл е нещо като профилактика.

Друг аспект на бойното изкуство е философският. Той почива върху даоистките възгледи за света и идеята за двете противоположности, които се обединяват, за да създадат едно цяло. Ян е активното, горещо и положително начало, а Ин - пасивното, отрицателното, студеното. Техният баланс поддържа хармонията както в природата, така и в света на човешките отношения.

Ако си мислите обаче, че няколко посещения в спортната зала ще ви направят експерт по фей ин, дълбоко грешите. Всеки ученик минава през период на обучение от 9 месеца до 1 година, който е равностоен на подготвителните класове в английската гимназия, обяснява Красимир Цолов. Едва след този етап на т.нар. "млад орел" започва периодът на "реещия се орел", както буквално се превежда терминът фей ин. Ученикът е птицата, която използва силата на противника си - въздуха - за да лети, но все пак е свободна да се насочи където иска, без да се съобразява с някого.

Разнообразните техники на изкуството включват и специфични оръжия, като т. нар. "орлови нокти" - три остриета, които се държат в юмрука на ръката. Ефикасна самоотбрана е и нунчако - дървени пръчки, свързани с метална верига, с които може да се блокират всички останали оръжия и хватки на противника. През вековете е усъвършенствана и сабя с две остриета, която се изработва от толкова гъвкав метал, че може да се увива около кръста като колан. Правият китайски меч е подходящ за нанасяне на точкови удари, а катаната (японският меч) е използван само за пет изключително точни движения.

Ако се насочите към Фей ин заради техниките за самоотбрана, трябва да знаете, че няма вероятност да заприличате на културисти. Упражненията са насочени към засилване издръжливостта на мускулите, а не към увеличаване на техния релеф. Затова в курсовете се записват и много жени, както и възрастни хора. Най-малкият "орел" досега е 5-годишен, а най-възрастният - на 69.

Плюс е и че независимо от състоянието на костната структура тренировките повишават гъвкавостта на ставите и пластичността на движенията. Практически няма противопоказания за тяхното практикуване и може би затова последователите на фей ин се множат всяка година.